Filtern nach

Marke

Marke

Preis

Preis

  • 329,00 PLN - 14.951,00 PLN

Farbe

Farbe

Fett- und Stärkeseparatoren

Fett- und Stärkeabscheider sind Vorrichtungen, die dazu dienen, Partikel dieser Stoffe abzufangen, bevor sie in die Abwasserkanalisation gelangen. Die Abscheider sind mit Absetzbecken ausgestattet, um das Abwasser von mineralischen Schwebstoffen zu reinigen, oder verfügen über Filterkörbe, um Stärke aus technologischen Prozessen (z. B. Bäckereiprozessen) aufzufangen. Der Auswahl eines solchen Abscheiders muss eine Beratung durch einen Planer vorausgehen. Die nächsten Schritte im Auswahlprozess und wertvolle Tipps sind in unserem Leitfaden beschrieben: Auswahl eines Fettabscheiders.

Bei der Klärung finden Sedimentations- und Flotationsprozesse statt. Dabei werden bestimmte Stoffe vom restlichen Abwasser getrennt. Dies ist für den anschließenden Einleitprozess sehr wichtig, da Fette und Stärke Ablagerungen bilden. Diese verursachen Strömungshindernisse in den Abflussrohren.

Aktive Filter

Mini Mot Unterflur-Fettabscheider

  • Untertisch-Fettabscheider
  • Durchflussmenge 0,5 l/s
  • Abscheider mit Absetzbecken
star star star star star
1 Überprüfung(en) 
Preis
389,00 PLN
316,26 PLN tax excl

Fettabscheider SL-SG

  • Fettabscheider
  • Durchflussmenge von 1 bis 3 l/s
  • Monolithischer Tank
star_border star_border star_border star_border star_border
0 Überprüfung(en) 
Preis
940,50 PLN Verkaufspreis 990,00 PLN
764,63 PLN tax excl
Najniższa cena: 940,50 PLN 0%

Separator tłuszczu ST

  • Separator tłuszczu o przepływie od 1 l/s do 4 l/s
  • Doskonale sprawdzi się w małych zakładach
  • Separator formowany metodą rotomouldingową
star_border star_border star_border star_border star_border
0 Überprüfung(en) 
Preis
1.578,21 PLN Verkaufspreis 1.678,95 PLN
1.283,10 PLN tax excl
Najniższa cena: 1.595,00 PLN -1%

FAT-Trennzeichen

  • Fettabscheider
  • 10 Jahre Garantie auf den Tank
  • Durchflussmenge von 3 bis 30 l/s
star_border star_border star_border star_border star_border
0 Überprüfung(en) 
Preis
3.535,65 PLN Verkaufspreis 3.645,00 PLN
2.874,51 PLN tax excl

Fettabscheider mit Absetzbecken FAT S

  • Durchflussmenge von 1,5 bis 20 l/s
  • Integriertes Absetzbecken
  • 10 Jahre Garantie
star_border star_border star_border star_border star_border
0 Überprüfung(en) 
Preis
3.576,00 PLN Verkaufspreis 3.725,00 PLN
2.907,32 PLN tax excl
Najniższa cena: 3.427,00 PLN +4%

Separator podzlewowy tłuszczu 501 UHplast

  • Oczyszcza ścieki z nierozpuszczalnych tłuszczy i zawiesin
  • Do restauracji, barów, małej gastronomii i gospodarstw domowych
  • Pojemność 50 l
star_border star_border star_border star_border star_border
0 Überprüfung(en) 
Preis
329,00 PLN
267,48 PLN tax excl

FAQ

Jak działa separator tłuszczu?

Zasada działania separatora tłuszczu opiera się na grawitacyjnym oddzieleniu lżejszych od wody substancji tłuszczowych i ich gromadzeniu na powierzchni ścieków. Oprócz tego substancje cięższe od wody (część zawiesin oraz części stałe) odpadają na dno zbiornika (osadnika).  Separatory wyposażone są w syfony, dzięki którym substancje tłuszczowe nie mogą wypłynąć poza urządzenie. Wtedy ścieki mogą zostać odprowadzone do ogólnej kanalizacji ściekowej lub indywidualnej oczyszczalni ścieków. 
1

Jak dobrać separator tłuszczu ?

Do prawidłowego funkcjonowania, konieczny jest odpowiedni dobór separatora, uzależniony od ilości i charakteru produkowanych ścieków. Według norm należy uwzględnić: maksymalny dobowy przepływ ścieków, temperaturę ścieków, zawartość tłuszczu w ściekach i zawartość detergentów w ściekach. W celu doboru stosuje się wzory obliczeniowe. Na podstawie otrzymanych wartości należy wybrać odpowiednie oferowane przez producenta rozwiązanie. Więcej informacji oraz wzory obliczeń znajdują się w poradniku.
1

Jaki separator do restauracji lub stołówki ?

Dobieranie separatora tłuszczu do restauracji, stołówki odbywa się głównie poprzez określenie ilości wydawanych posiłków dziennie. Na tej podstawie powstały gotowe tabele, udostępniane przez producentów, którymi należy się kierować. Więcej informacji w poradniku.
0

Jaki separator tłuszczu do masarni?

Dobór separatora tłuszczu do masarni odbywa się przede wszystkim z uwzględnieniem tygodniowej ilości przetworzonego pogłowia (GV). Producenci udostępniają gotowe tabele doboru, na podstawie których należy się kierować. Przykładowo przyjmuje się, że 1 GV równa się 1 krowie bądź 2,5 świni. Więcej informacji w poradniku.
1

Jaki separator tłuszczu do mini gastronomii?

Do zastosowania w małych lokalach gastronomicznych np. w barach i zakładach rybnych polecany jest separator tłuszczu podzlewowy. Urządzenie należy instalować tuż za miejscem powstawania ścieków: pod zlewem lub za zmywarką. Ofercie znajdują się separatory Mini MOT oraz Mini FAT. Zapraszamy do zapoznania się z produktami.
1

Jak zamontować separator tłuszczu?

Montaż zbiorników polega na umieszczeniu separatora tłuszczu w wykopie lub na posadzce. Następnie na podłączeniu króćców separatora z przewodami kanalizacji technologicznej. W dalszej kolejności należy zasypać separator stabilizującym piaskiem, jeśli jest to urządzenie do zabudowy zewnętrznej. Później należy ustawić na separatorze nadstawkę, jeśli występuje. Więcej informacji w poradniku.
0

Kiedy wymagany jest separator tłuszczu?

Separatory tłuszczu jest wymagany tam, gdzie zawarta ilość tłuszczu jest wyższa niż w ściekach bytowych np. w restauracji, barze szybkiej obsługi, hotelu, przetwórni spożywczej, ubojni czy rzeźni. Zatłuszczone ścieki nie powinny być odprowadzane do kanalizacji bez wstępnego oczyszczenia, gdyż powodują zmniejszenie efektywności działania oczyszczalni ścieków, a także zatykanie rurociągów kanalizacyjnych, korozję urządzeń oraz nieprzyjemny zapach.
1

Jak czyścić separator tłuszczu?

Właściciel separatora nie powinien sam podejmować się oczyszczaniu urządzenia. Należy to zlecić firmie asenizacyjnej posiadającej odpowiednie uprawnienia. Podczas opróżniania wydobywa się nieprzyjemny zapach. Oprócz tego odpad musi zostać odpowiednio zneutralizowany.
0

Gdzie zamontować separator tłuszczu?

Separatory tłuszczu powinny być instalowane jak najbliżej źródła powstawania ścieków technologicznych. Należy unikać lokalizowania ich w zamkniętych pomieszczeniach, magazynach oraz chodnikach o dużym ruchu pieszych. Nie należy lokalizować ich w pobliżu okien i pomieszczeń przeznaczonych na stały pobyt ludzi z powodu nieprzyjemnego zapachu, który towarzyszy opróżnianiu. Separatory należy instalować tak, aby zapobiec ich zamarzaniu. Muszą znajdować się w miejscach zapewniających łatwy dostęp samochodu serwisowego.
1