Filtruj według

Marka

Marka

Cena

Cena

  • 329,00 zł - 14 951,00 zł

Kolor

Kolor

Separatory tłuszczu i skrobi

Separatory tłuszczu i skrobi to urządzenia, których zadaniem jest zatrzymywanie cząsteczek tych substancji przed wprowadzaniem ich do kanalizacji sanitarnej. Separatory są wyposażane w osadniki, które mają na celu doczyszczenie ścieków z zawiesin mineralnych lub posiadają kosze filtracyjne do przechwytywania skrobi z procesów technologicznych (np. procesy piekarnicze). Dobór takiego separatora musi być poprzedzony konsultacją z projektantem. Kolejne etapy procesu doboru oraz cenne wskazówki są opisane w naszym poradniku: Dobór separatora tłuszczów

Podczas oczyszczania zachodzą procesy sedymentacji oraz flotacji. W ich toku dochodzi do odseparowania konkretnych substancji od reszty ścieku. Jest to bardzo ważne w dalszym procesie odprowadzania ścieków, gdyż tłuszcze i skrobia tworzą złogi. Powodują one blokadę przepływu w rurach odprowadzających. 

Aktywne filtry

Separator tłuszczu ST

  • Separator tłuszczu o przepływie od 1 l/s do 4 l/s
  • Doskonale sprawdzi się w małych zakładach
  • Separator formowany metodą rotomouldingową
star_border star_border star_border star_border star_border
0 Recenzji 
Cena
1 678,95 zł
1 365,00 zł netto

Separator tłuszczu FAT

  • Separator tłuszczu
  • 10 lat gwarancji na zbiornik
  • Przepływ od 3 do 30 l/s
star_border star_border star_border star_border star_border
0 Recenzji 
Cena
3 535,65 zł Cena podstawowa 3 645,00 zł
2 874,51 zł netto

Separator podzlewowy tłuszczu 501 UHplast

  • Oczyszcza ścieki z nierozpuszczalnych tłuszczy i zawiesin
  • Do restauracji, barów, małej gastronomii i gospodarstw domowych
  • Pojemność 50 l
star_border star_border star_border star_border star_border
0 Recenzji 
Cena
329,00 zł
267,48 zł netto
Oferowane separatory są wykonane z polietylenu metodą formowania rotacyjnego co zapewnia, że zbiornik jest wytrzymały oraz szczelny. Dzięki temu może pracować przez długie lata bez awarii. Niewielka wysokość zbiornika umożliwia ograniczenie kosztów montażu poprzez zastosowanie płytszych wykopów podczas instalacji. Separatory w standardowej opcji nadają się do posadowienia w terenie zielonym. Stosując się do instrukcji producenta można je instalować w również w terenie przejezdnym lub jako separatory wolnostojące. Separatory spełniają wszystkie normy i atesty, które upoważniają do instalacji na terenie kraju. 

Aquatechnika to idealne miejsce na zakup separatorów tłuszczu i skrobi. Gwarantujemy dostawę na terenie całej Polski - Warszawa, Kraków, Wrocław, Poznań, Szczecin, Łódź, Katowice i inne oraz dostawy zagraniczne. Przed dokonaniem wyboru zapraszamy do sprawdzenia atrakcyjnych ofert oraz do kontaktu z doradcami. Oferujemy najniższe ceny i możliwość negocjacji.

FAQ

Jak działa separator tłuszczu?

Zasada działania separatora tłuszczu opiera się na grawitacyjnym oddzieleniu lżejszych od wody substancji tłuszczowych i ich gromadzeniu na powierzchni ścieków. Oprócz tego substancje cięższe od wody (część zawiesin oraz części stałe) odpadają na dno zbiornika (osadnika).  Separatory wyposażone są w syfony, dzięki którym substancje tłuszczowe nie mogą wypłynąć poza urządzenie. Wtedy ścieki mogą zostać odprowadzone do ogólnej kanalizacji ściekowej lub indywidualnej oczyszczalni ścieków. 
1

Jak dobrać separator tłuszczu ?

Do prawidłowego funkcjonowania, konieczny jest odpowiedni dobór separatora, uzależniony od ilości i charakteru produkowanych ścieków. Według norm należy uwzględnić: maksymalny dobowy przepływ ścieków, temperaturę ścieków, zawartość tłuszczu w ściekach i zawartość detergentów w ściekach. W celu doboru stosuje się wzory obliczeniowe. Na podstawie otrzymanych wartości należy wybrać odpowiednie oferowane przez producenta rozwiązanie. Więcej informacji oraz wzory obliczeń znajdują się w poradniku.
0

Jaki separator do restauracji lub stołówki ?

Dobieranie separatora tłuszczu do restauracji, stołówki odbywa się głównie poprzez określenie ilości wydawanych posiłków dziennie. Na tej podstawie powstały gotowe tabele, udostępniane przez producentów, którymi należy się kierować. Więcej informacji w poradniku.
1

Jaki separator tłuszczu do masarni?

Dobór separatora tłuszczu do masarni odbywa się przede wszystkim z uwzględnieniem tygodniowej ilości przetworzonego pogłowia (GV). Producenci udostępniają gotowe tabele doboru, na podstawie których należy się kierować. Przykładowo przyjmuje się, że 1 GV równa się 1 krowie bądź 2,5 świni. Więcej informacji w poradniku.
0

Jaki separator tłuszczu do mini gastronomii?

Do zastosowania w małych lokalach gastronomicznych np. w barach i zakładach rybnych polecany jest separator tłuszczu podzlewowy. Urządzenie należy instalować tuż za miejscem powstawania ścieków: pod zlewem lub za zmywarką. Ofercie znajdują się separatory Mini MOT oraz Mini FAT. Zapraszamy do zapoznania się z produktami.
0

Jak zamontować separator tłuszczu?

Montaż zbiorników polega na umieszczeniu separatora tłuszczu w wykopie lub na posadzce. Następnie na podłączeniu króćców separatora z przewodami kanalizacji technologicznej. W dalszej kolejności należy zasypać separator stabilizującym piaskiem, jeśli jest to urządzenie do zabudowy zewnętrznej. Później należy ustawić na separatorze nadstawkę, jeśli występuje. Więcej informacji w poradniku.
1

Kiedy wymagany jest separator tłuszczu?

Separatory tłuszczu jest wymagany tam, gdzie zawarta ilość tłuszczu jest wyższa niż w ściekach bytowych np. w restauracji, barze szybkiej obsługi, hotelu, przetwórni spożywczej, ubojni czy rzeźni. Zatłuszczone ścieki nie powinny być odprowadzane do kanalizacji bez wstępnego oczyszczenia, gdyż powodują zmniejszenie efektywności działania oczyszczalni ścieków, a także zatykanie rurociągów kanalizacyjnych, korozję urządzeń oraz nieprzyjemny zapach.
1

Jak czyścić separator tłuszczu?

Właściciel separatora nie powinien sam podejmować się oczyszczaniu urządzenia. Należy to zlecić firmie asenizacyjnej posiadającej odpowiednie uprawnienia. Podczas opróżniania wydobywa się nieprzyjemny zapach. Oprócz tego odpad musi zostać odpowiednio zneutralizowany.
0

Gdzie zamontować separator tłuszczu?

Separatory tłuszczu powinny być instalowane jak najbliżej źródła powstawania ścieków technologicznych. Należy unikać lokalizowania ich w zamkniętych pomieszczeniach, magazynach oraz chodnikach o dużym ruchu pieszych. Nie należy lokalizować ich w pobliżu okien i pomieszczeń przeznaczonych na stały pobyt ludzi z powodu nieprzyjemnego zapachu, który towarzyszy opróżnianiu. Separatory należy instalować tak, aby zapobiec ich zamarzaniu. Muszą znajdować się w miejscach zapewniających łatwy dostęp samochodu serwisowego.
0