PRZECHOWYWANIE WODY PITNEJ

Magazynowanie wody pitnej

Podstawowym czynnikiem warunkującym przetrwanie bytu ludzkiego jest woda. Woda jak każdy produkt spożywczy, posiada termin przydatności. Dlatego tak ważne jest jej właściwe przechowywanie, na które wpływa szereg wytycznych.

  1.       Lokalizacja. Należy dobrze zaplanować miejsce, w którym będzie przechowywana woda nadająca się do spożycia. Ważne aby było to miejsce, w którym brak jest dostępu do światła słonecznego oraz aby panował tam umiarkowany chłód.

  2.       Materiał. Zbiorniki na ciecze spożywcze z oferty naszego sklepu  wykonane są z polietylenu, odporne na temperatury z przedziału -20 C do + 80 C. Zbiorniki nie ulegają procesom korozji czy utleniania, co doskonale wpływa na ich szczelność. Są także lekkie, łatwe w transporcie, a ich instalacja jest bardzo prosta i ekonomiczna. Ponadto plastik z którego są wykonane podlega w 100% recyklingowi. Pojemniki powinny być szczelnie zamknięte, tak by nie stwarzać niepotrzebnie niebezpieczeństwa dostania się do środka wszelkich zanieczyszczeń.

  3.       Konserwacja. Niestety brak jest jednoznacznych informacji w temacie dopuszczalnej długości magazynowania wody pitnej.  Najlepiej oprzeć się na zdrowym rozsądku. Niektóre źródła podają, iż woda ma być wymienienia najpóżniej co rok, niektóre, że co pół roku, inne jeszcze rzadziej. Jedno jest pewne - zbyt długie przechowywanie, może przyczynić się do jej niezdatności do picia.

  4.       Bezpieczeństwo stosowania przede wszystkim. Używając wody pitnej z zapasu w miarę możliwości warto ją przegotować przed uprzednim spożyciem. Można również zdezynfekować taką ciecz za pomocą tabletki do uzdatniania wody, która skutecznie oczyściłaby ją z potencjalnych bakterii. 

  5.       Alternatywne zastosowanie. Co stanie się, gdy upłynie np. rok, a wodę wciąż mamy w zbiorniku? Podlejmy nią ogród, umyjmy nią podłogi lub samochód, wykorzystajmy do prania.


Ważne jest aby opracować swój własny system przechowywania wody pitnej. Możemy zaopatrzyć się w elektroniczny system pomiarowy, ukazujący zużycie cieczy by stale kontrolować jej stan. Innym pomysłem byłoby ręczne zaznaczanie markerem stopnia jej zużycia.

Należy również pamiętać by pobierać wodę przy pomocy różnorakich punktów czerpalnych w tym kraników by unikać bezpośredniego kontaktu z wodą, co przyczyniłoby się do przyspieszenia procesów psucia się cieczy spożywczej poprzez drobnoustroje.

Pamiętajmy, iż woda jest  źródłem naszego życia. Dbajmy o nią, nie marnujemy jej i korzystajmy z niej z rozsądkiem!

Powiązane produkty

star_border star_border star_border star_border star_border
0 Recenzji 

ZBIORNIKI DO WODY PITNEJ TITAN AQUA

  • Zbiorniki do wody pitnej i innych cieczy spożywczych
  • Posiadają atest PZH 
  • pojemności od 200 do 15 000 litrów
Cena
1 623,60 zł Cena podstawowa 1 845,00 zł
1 320,00 zł netto

Komentarze (0)

Brak komentarzy w tym momencie.

Nowy komentarz